Учители и ученици се завърнаха в клас
Учители и ученици се завърнаха в клас / netinfo

В повечето училища в страната беше възстановен обичайният ритъм на работа и учители и ученици се завърнаха в класните стаи. След шестседмичната стачка на учителите до края на тази седмица трябва да има яснота как да се наваксат пропуснатите уроци, особено по отношение на абитуриентите и седмокласниците.

Вариантите са различни, но основните са преструктуриране на учебния материал, съкращаване на ваканциите и да се учи през дните, предвидени за тържества, спортни прояви или зелени училища.

За всяко училище вероятно ще се решава поотделно, в зависимост от това колко преподаватели и в каква продължителност са стачкували. Засега отпадат вариантите да се удължава учебният час и да се учи в съботните дни.

В Първа английска езикова гимназия в столицата от днес започнаха учебните занятия по английски език за учениците. Началото на учебната година за гимназията стартира още вчера. Учениците от подготвителните класове се опасяват, че няма да се навакса пропуснатият учебен материал, но заместник-директорът на английската гимназия Петър Василев беше категоричен, че пропуски в знанията на учениците няма да има.

Всички училища в област Сливен прекратиха стачните си действия и учителите
Учители и ученици се завърнаха в клас
netinfo
влязоха в клас, съобщи председателят на Областния стачен комитет Иван Господинов. На среща между всички училищни синдикати в понеделник бе приета декларация, с която възстановяването на учебния процес стана факт. Учителите заявяват в документа, че остават в стачна готовност. “Решихме в хода на учебната година да се запази стачна готовност и възможността за предприемане на всички разрешени от законите на Република България протестни действия в защита на исканията за българското образование”, допълни Иван Господинов. Ако исканията на работещите в средното образование за поетапно увеличение на заплатите не бъдат изпълнени и за образование в бюджет 2008 не бъдат заделени исканите 5% от БВП, учителите няма да приключат първия учебен срок, както и учебната 2007/2008 година.

Във всички шуменски училища стачните действия са прекратени и учебният процес е възстановен. Това съобщиха за Дарик от синдиката на учителите към КНСБ. Учителите остават в стачна готовност.

Във Варна също всички ученици се завърнаха в класните стаи. Учителската стачка, която продължи 40 дни, приключи, но преподавателите остават в стачна готовност.

Целият задължителен материал ще бъде преподаден чрез преструктуриране на учебния план и съкращаване на ваканциите с по няколко дни, увериха от Регионалният инспекторат по образование във Варна.

Единствено педагозите от строителна гимназия “Кольо Фичето” ще започнат работа от 7 ноември.

Учители и ученици се завърнаха в клас
netinfo
Най-вероятно учебната година в Хасковска област ще бъде удължена, за да може да се навакса пропуснатият материал, съобщи за Дарик радио началникът на Регионалния инспекторат по образованието Иван Панайотов. Половината от пропуснатия материал ще се компенсира чрез преструктуриране на часовете, а за останалата половина ще се използват по няколко дни от ваканциите и двете извънредни седмици след края на годината. При 7-те и 12-ите класове могат да се наложат допълнителни часове заради кандидатстването в професионални гимназии и университети. Всички училища в област Хасково отвориха врати. В градовете, в които нямаше балотажи, учебните занятия започнаха още вчера.

Възстановен е и учебният процес във всички училища в област Кюстендил, това каза за Дарик началникът на Регионалният инспекторат по образование в Кюстендил Радостина Новакова. Според нея преструктурирането на учебната програма е начинът да се възстановят пропуснатите уроци.

Училищните ръководства съвместно с учителите ще изпратят своите предложения в инспектората за механизма за наваксване на пропуснатото.

18 учители от Кюстендилска област продължават протеста си.

Всички пловдивски училища възстановиха учебните занятия след шест седмици ефективна стачка. В повечето учебни заведения се запазва стачната готовност като всеки ден ще стачкува по един учител, обясни пред Дарик радио Райна Мутафчийска, председател на стачния комитет в СОУ “Цар Симеон Велики” в Пловдив. Тя предупреди, че не е изключен нов ефективен протест след 1-ви април, ако до тогава договорените увеличения на заплатите не са отразени в делегираните бюджети.

„Синдикатите ни предадоха и заявиха, че от малките училища като нашето нищо не зависи”, заяви председателят на стачния комитет на основно училище Пенчо Славейков в Белащица Йорданка Михайлова. По думите й синдикатите са изпълнявали политическа поръчка и са подвели учителите. Заради предаденото доверие преподавателите искат да излязат от Синдиката на българските учители, каза Михайлова.

Можем да отчетем, че от тази стачка всички спечелихме по нещо, заяви Юлиян Петров, председател на пловдивската структура на Синдикат „Образование” при КТ „Подкрепа”. Спечелихме финансово, а освен това бе предизвикана дискусия за образованието, допълни Петров. Той подчерта, че споразумение с правителството на практика не е подписано и учителите остават в стачна готовност. Петров бе категоричен, че синдикатите не са изпълнявали политическа поръчка.