Училища и детски градини у нас ще прилагат мерки за борба с тероризма
Училища и детски градини у нас ще прилагат мерки за борба с тероризма / снимка: БГНЕС, архив
Какво предвижда проектът на антитерористичния закон
88202
Какво предвижда проектът на антитерористичния закон
Какво предвижда проектът на антитерористичния закон
Какво предвижда проектът на антитерористичния закон
  • Какво предвижда проектът на антитерористичния закон
  • Какво предвижда проектът на антитерористичния закон
  • Какво предвижда проектът на антитерористичния закон

Полицията и армията ще могат да влязат в жилището ни или да използват личния ни автомобил, ако това се наложи, по време на антитерористична операция. Това става ясно от законопроекта за противодействие на тероризма, който днес беше одобрен от Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Проектът предвижда още училищата и детските градини у нас да прилагат мерки за борба с тероризма. В документа са определени три нива на заплаха от терористичен акт и четири нива на готовност на компетентните органи за противодействие. Очаква се законопроектът да бъде гласуван от правителството на утрешното заседание.

Георги Костов: С кадифена ръкавица срещу тероризма не става

Ако вашето жилище или офис попадат в зоната на антитерористична операция, МВР и армията ще имат право да влязат в помещенията, ако преценят, че се налага.

При спешни случаи, когато е наложително транспортирането на човек до болница или преследването на потенциални терористи, тези органи ще могат да поискат и използването на личния ви автомобил. Достъпни трябва да бъдат и колите на организации, с изключение на дипломатическите мисии и на международните организации.

Няма пряка заплаха за страната ни, но са взети всички мерки

Органите ще могат също да задържат лица с неустановена самоличност, да контролират техническите средства на интернет - доставчиците, както и да поискат унищожаване на информация в зоната на операцията, ако тя застрашава живота и здравето на населението. 

Степените на готовност за противодействие на заплаха варират от зелена, която означава постоянна готовност, до червена, която включва пристъпване към мерките за борба с тероризма.

Превантивните мерки включват задължение за собствениците на сгради от обществено значение, както и за училищата и детските градини, да разработват и прилагат мерки за противодействие на такъв акт.

При тероризъм армията и МВР ще действат като при война

Ако по време на антитерористична операция физическо лице или фирма претърпят имуществени вреди, те ще имат право на обезщетение, предвижда още законопроектът.

Общото ръководство на дейността по противодействие на тероризма се възлага на правителството, а Националният контратерористичен център ще бъде разположен в ДАНС, и ще предоставя информация на компетентните структури денонощно.