Няма пряка заплаха за страната ни, но са взети всички мерки
Няма пряка заплаха за страната ни, но са взети всички мерки / снимка: БГНЕС, архив

Няма регистрирана конкретна заплаха за страната ни, но са взети всички възможни мерки за опазване на границата. Това каза в интервю за БНТ главният секретар на МВР Георги Костов.

Според него обаче не можем да изключим потенциалната възможност, тъй като имаме достатъчно многобройно присъствие на чуждестранни граждани и от рискови страни, и от страни, потенциални мишени на терористични единици. Затова се предприети всички възможни мерки за сигурност.

„Обменът на информация е ключов. При нас цялата среда е специфична, защото потенциалните цели са чуждестранните граждани, потенциалните извършители също. Сега смело мога да твърдя, че с нашите партньори от правоприлагащите структури на ЕС има добра комуникация и пълно сътрудничество", каза Костов.

За първото шестмесечие на тази година има 7009 задържани лица, влезнали нелегално в страната. Миналата година за същия период задържаните са 10 456 души. При задържаните във вътрешността на страната също се наблюдава спад - 25% по-малко в сравнение с миналата година. Намаление от 40% има и при задържаните на вход на границата ни с Турция.

Другият обективен критерий за миграционен натиск е броят на доброволно отказалите се лица да влязат в страната ни. С 34% по-малко са опитите на мигрантите да преминат страната. Това са лица, които са опитали да преминат през зелена граница, но са респектирани от полицейско присъствие и оградно съоръжение.

Днес служителите на МВР отбелязват професионалния си празник. Тази година се навършват 137 години от създаването на Министерството на вътрешните работи.