Ученик "разби" електронните дневници на МОН

/ ThinkStock/Getty Images
Дванайсетокласник от Сливен показва как електронните дневници на МОН лесно могат да бъдат манипулирани. Без особено усилие той успява да влезе в системата и дори да промени параметрите.
 
Електронните дневници бяха въведени тази година в сто училища в страната с идеята да заменят класическия хартиен дневник.
 
Веселин Кирилов учи в 12 клас на Икономическия техникум в Сливен. Училището работи с електронен дневник, в който са отразени оценки, отсъствия, забележки, формата на обучение и часовете на всеки ученик. Веселин чул от учители, че системата има грешки, и решил да я провери.
 
Момчето влиза лесно в системата и може не само да видим, но и да променя данни, показа бТВ. Получава достъп до електронния дневник на всички училища в страната. "Може да променим оценките, предмета, може да променим уроците и домашните, както и имената на учителите", пояснява Веселин. 
 
Идеята на образователното министерство е електронните дневници да заменят изцяло хартиените. Те трябва да улеснят и родителския контрол над оценките. Оказва се обаче, че електронните дневници също могат да бъдат подведени с несъществуващи оценки.
 
Веселин казал на учителите си за проблемите в системата, а те го посъветвали да пише до просветния министър. След като открил пропуските, разработил приложение, с което всеки родител ще знае оценката на детето си в момента на получаването й. Готов е да го предложи на министерството.