/ iStock
Вирусът на маймунската едра шарка мутира по-бързо, отколкото се очакваше досега при предаването му от човек на човек, съобщава „Файненшъл Таймс“, като се позовава на проучване.

"Епидемията е причинена от вирус, който има много повече мутации, отколкото очаквахме от този тип вирус.Беше неочаквано да открием толкова много мутации във вируса на маймунската едра шарка от 2022 г.", казва един от участниците в проучването от Националния институт по здравеопазване на Португалия.

Както се отбелязва в публикацията, въпреки че този тип вируси често са доста стабилни, екипът от учени е установил около 50 мутации.

Комитетът на СЗО за извънредни ситуации, свързани с маймунската едра шарка, започна да заседава в четвъртък, за да оцени риска от избухване на епидемия от тази инфекция.

По последни данни на СЗО от началото на годината в 48 държави са установени над 3200 случая на маймунска едра шарка при хора.

Маймунската едра шарка е рядка вирусна инфекция, която се предава и между хората. Обикновено то протича леко и повечето хора се възстановяват в рамките на няколко седмици, но при някои хора могат да настъпят усложнения. Първоначалните симптоми на маймунската едра шарка включват треска, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, увеличени лимфни възли, втрисане и изтощение. Може да се появи обрив, който често започва от лицето и след това се разпространява по други части на тялото. Обривът се променя и преминава през различни етапи, преди накрая да се образува струпей, който по-късно пада.
БГНЕС