Европа остава в "епицентъра" на глобалното огнище на маймунска едра шарка, съобщи европейският регионален офис на Световната здравна организация.

В 25 държави от региона са регистрирани над 1500 случая - 85% от общия брой в световен мащаб, съобщиха оттам.

"Мащабът на това огнище представлява реален риск; колкото по-дълго циркулира вирусът, толкова повече ще се разширява обхватът му и толкова по-силно ще се утвърждава болестта в неендемични държави", заяви регионалният директор за Европа Ханс Клуге, цитиран от Евронюз.

СЗО създава механизъм за споделяне на ваксини срещу маймунската шарка

Той призова пациентите със съмнителни или потвърдени случаи да бъдат изолирани, докато симптомите им отзвучат.

По-голямата част от пациентите с маймунска едра шарка са сред мъже, които правят секс с мъже, като много от пациентите - макар и не всички, съобщават за многобройни сексуални партньори, добави той.

Клуге призова да не се стигматизират определени групи от населението, като заяви, че вирусът не е "свързан с никоя конкретна група".

Той подчерта също, че има "ограничени количества ваксини и антивирусни препарати за маймунска едра шарка и ограничени данни за тяхната употреба".
"Масовата ваксинация не се препоръчва и не е необходима в момента", каза Клуге, като призова страните да не използват подхода "първо аз".

Потвърдиха втори случай на маймунска шарка в Румъния

"Умолявам правителствата да се справят с маймунската едра шарка, без да повтарят грешките от пандемията и като запазят справедливостта в основата на всичко, което правим."

Това стана ден след като Европейският съюз обяви, че ще закупи 110 000 дози ваксина срещу маймунска едра шарка.

Световната здравна организация нарече глобалната епидемия "необичайна и обезпокоителна". Следващата седмица те ще решат дали да обявят епидемията за извънредна ситуация в областта на здравеопазването в световен мащаб.
БГНЕС