съд
съд / съд / / ThinkStock/Getty Images
Присъда от 25 години затвор получи Стефан Станев, който през юни тази година уби по особено жесток начин приятелката си Виола Николова. 29-годишната жена бе открита в апартамента на Станев пребита до смърт с метален стик и многократно наръгана с нож. Пред съда Станев направи пълни самопризнания, което намалява наказанието му с 1/3-а. Така в случай на доживотен затвор присъдата се намалява на лишаване от свобода от 20 до 30 години. Родителите на убитата заявиха, че ще обжалват решението.

Полицията разкри жестоко убийство на жена в столицата

Адвокатът на Станев Ивайло Юруков не оспори жестокостта на убийството и определи резултатите от съдебно-медицинската експертиза като потресаващи. Исканата от него присъда беше от 15 до 20 години, тъй като клиентът му е бил наркозависим още от юношеска възраст, а преди години е диагностициран с биополярно разстройство. Прокуратурата от своя страна поиска доживотен затвор, но поради самопризнанията присъдата се намалява, обясни адвокат Юруков.

Дадоха на съд Стефан Станев за убийството на Виола Николова

Бащата на Виола Валери Николов заяви, че ще обжалва присъдата: "Ние искаме справедливи наказания", допълни Николов.

Няколко седмици след убийството стана ясно, че полицаи и прокурори с години са игнорирали сигнали за заплаха, подавани срещу Станев от бившата му съпруга и нейни родини.

Сигналите са предавани към Софийската районна прокуратура, където четирима поредни прокурори отказват да започнат разследване. Такова е образувано едва по последния сигнал – 5 дни след убийството на Виола. Ивайло Юруков коментира, че подобно отношение от прокуратурата не е прецедент.