Турска фирма иска 500 хиляди долара за огледa на „Хера”
Турска фирма иска 500 хиляди долара за огледa на „Хера” / netinfo

Турската фирма, която ще извършва огледа на потъналия кораб „Хера”, е поискала 500 хиляди долара от България, съобщи пред Дарик радио следователят по делото Георги Илиев. 300 хиляди долара трябва да бъдат платени авансово. Според Илиев може да бъде повдигнато обвинение на собственика на плавателния съд, след като приключи вторият оглед.

Георги Илиев заяви още, че собственикът на кораба „Хера” е ясен на следователите макар нещата да са замаскирани добре в случая.

„За нас е ясно кой е собственикът. Дори и да не е собственик, този, който е поел ангажимента да полага грижи на добър стопанин за този кораб, за нас той е собственикът. Той е бил длъжен с грижите на добър стопанин да управлява този кораб, да се грижи за него. Има договор, който сме иззели, с който „Маестро шипинг” се задължава да полага всички усилия, да се грижи за кораба, да плава и всички задължения – дори с право да го продава на трети лица и фирми, нещата горе-долу са ясни”, добави още Илиев.

От следствието твърдят още, че причините за потъването на кораба „Хера” са „действията на капитана, природните бедствия, състоянието на кораба, товара, много са нещата”.

Дарик научи, че към момента следователите не изключват и умишлени действия, които да са довели до потъването на кораба.

„Хера” потъна на 13 февруари 2003 година на 50 мили от Босфора с 19 моряци на борда. 17 от тях са български граждани.

Цялото интервю можете да прочетете ТУК.