На фона на новите мерки, част от туристическия бранш продължава да иска помощ от държавата
На фона на новите мерки, част от туристическия бранш продължава да иска помощ от държавата. Туроператори и агенти се събраха пред сградата на Министерския съвет., предава NOVA.

Туроператори и туристически агенции излизат на протест

Представители на бранша се срещнаха с министъра на туризма Марияна Николова. Те заявиха, че им е обещана среща с премиера Бойко Борисов, която би трябвало да се състои следващата седмица и на нея да бъдат обсъдени всички искания. Ако това не се случи, от бранша се заканиха да излязат отново на протест.

Исканията им са за удължаване на срока за възвръщане на средства на потребителите, както и грантова система за поне 10 процента от оборота от миналата година, който да подпомогне бранша.

ЕК одобри българската схема за 28 млн. евро в подкрепа на туроператорите

„Имаме нужда от туристите, с които развиваме културния туризъм. Искаме да работим и имаме нужда от тях
”, каза Ина Тонина. „Имаме нужда от подпомагане на ликвидността на фирмите, така че да разполагаме със средства, за да можем да възстановим отказаните почивки и екскурзии на клиенти, които трябваше да пътуват през времето на извънредното положение”, заяви Гергана Бойчева.

Четири месеца изходящите туроператори като нас не бяха чути. Тук сме, за да заявим, че ние ще браним нашия бизнес, който е високопрофесионален. Миналата година за същия месец, съм имала оборот от 300 000 лева. Сега имам нула”, коментира Гергана Драганова.
nova.bg