/ ThinkStock/Getty Images
Представители на туристическия бранш искат отлагане на така наречената наредба за касовите апарати (Наредба Н-18) и преразглеждане на текстовете й.

От Българския съюз по балнеология и спа съобщиха пред журналисти, че в писмо до премиера Бойко Борисов са заявили искането си в диалогичен режим да бъде постигнато желанието им за отлагането на наредбата с 5 години и преразглеждане на текстовете й, засягаща дейността на търговците, които използват софтуер за управление на продажбите.

Софтуер за управление на продажбите за компании с приходи над 16 млн. лв. годишно


От Българския съюз по балнеология и спа напомниха, че в туризма има и международни компании със софтуер, които трябва да пренастроят данните си, което не става веднага, а с години планирано. Сред основанията за отлагателното им искане са и чувствителните разходи по адаптирането към изискванията на новата наредба, особено за големи хотелски вериги или курорти.

Отпадат книгите за дневни финансови отчети на фискалните устройства

От Сдружение "Национален борд по туризъм" също посочиха, че желанието на представители на бранша е за диалог по темата. Изпълнителният директор на Сдружението Поли Карастоянова заяви, че времето за отсрочка по адаптирането към наредбата е крайно недостатъчно, заради спецификата на материята. В писмо на НБТ до премиера, финансовия министър и ръководството на НАП се настоява за отсрочка, докато се изработят "адекватни критерии" и постепенен срок по въвеждането на изискванията на наредбата - от малките обекти към големите, защото според организацията едновременното въвеждане ще доведе до хаос.