/ БГНЕС
30-годишен турист загина, след като се подхлъзна на път за връх Вихрен в Пирин.
 
Сигналът за инцидента е подаден в 5.50 ч. тази сутрин. Водач и двама туристи тръгнали от хижа "Вихрен" към върха към 4.00 ч. сутринта. От местността "Валого" тръгнали надясно, траверсирайки склона в посока Джамджиев ръб. Малко преди да го достигнат обаче младият мъж се подхлъзва и полита по склона с наклон 70 градуса.
 
Плъзгайки се е прелетял над Джамджиеви скали, открит е в улей малко под тях. Загинал е на място.
 

БГНЕС


Сигнал за трагичния инцидент на тел.112 подали приятелите му. Планинските спасители веднага тръгнали към посоченото място, за да окажат помощ. Мъжът е открит в улей малко под Джамджиевите скали и починал от тежките травми. В същия район е имало и още една група туристи.
 
С моторна шейна тялото на загиналия бе транспортирано от спасителите от ПСС-Банско до местността "Шилигарника". Полицаи от Районното управление в Банско снеха на място показания от останалите двама от групата. Към 11.00 ч. тялото на загиналия бе транспортирано с линейка на Филиала на Спешна помощ в Разлог за аутопсия от съдебен лекар.
 
Методи Баненски от Планинската спасителна служба в Банско беше лаконичен относно инцидента. Той предупреди туристите да се отправят екипирани в планината.
 
До момента не е ясно дали тримата са били обвързани с въже при траверсирането на склона, както и дали са имали пикели и котки на обувките. Според спасителите на "Шилигарника" тримата изглеждали добре екипирани.
 

БГНЕС


Загиналият е от Пловдив и по неофициална информация е лекар в столицата.
 
Въпреки инцидента условията за туризъм в планините са добри, увериха Планинската спасителна служба. Навсякъде времето е спокойно, температурите са по-високи от обичайните. На места има оскъдна снежна покривка. Лифтовите съоръжения работят във всички ски курорти. За първи път днес е отворена и писта "Витошко лале".
Фокус