/ Снимка: Дарик, архив
Планински спасители оказват помощ на трима туристи, заседнали в пряспа в Пирин, над езерото Окото. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК).
 
Заседналите хора са слизали от връх Вихрен в посока Банско. В момента чакат планински спасители да ги преведат през пряспата, тъй като навсякъде е хлъзгаво и обледенено. Случаят е регистриран тази сутрин.
 
Спасители издирваха цяла нощ изгубили се в Родопите туристи

Лоши са условията за туризъм в планините, алармират още от Планинската спасителна служба. В планините има мъгла, духа от умерен до силен вятър. Почти навсякъде вали дъжд, като на връх Ботев той се смесва със сняг. Температурите варират между 8 до 10 градуса. На връх Ботев е 0 градуса.

Планински спасители извадиха турист от ледения Боянски водопад

От ПСС обясниха, че при тези температури, вятър и дъжд, както и в комбинация с неподходящо облекло, съществува сериозна опасност от измръзване.
 
Планинари търсиха жена, изчезнала в Родопите, тя се прибрала сама в хижата

Планинските спасители препоръчват на тези, които са в планината да изчакат успокояване на времето и вдигане на мъглата, за да могат да се приберат безопасно. От Планинската служба съветват туристите, ако не познават района да се групират с хора, които го познават, за да не се загубят. Спасителите препоръчват още туристите да преминават много внимателно през ледени участъци в Пирин, Рила и постъпите към връх Ботев или да се върнат обратно, ако видят такива.
Агенция Фокус