Тръгва делото срещу убиеца на Ангел от Катуница
Тръгва делото срещу убиеца на Ангел от Катуница / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Пловдивският окръжен съд ще гледа делото срещу Симеон Йосифов, който прегази и уби 19-годишния Ангел от Катуница.

На Йосифов са повдигнати обвинения за умишлено причиняване на смърт при нарушаване на правилата за движение, за което законът предвижда от 10 до 20 години лишаване от свобода.

През октомври съдът остави в ареста Йосифов с мотива, че съзнателно и целенасочено е форсирал автомобила си срещу Ангел Петров и умишлено го е прегазил.

От обвинителния акт срещу него става ясно, че Кирил Рашков - Цар Киро е обещал по 100 лева и безплатна храна на ромите, които извикал на помощ на 23 септември в Катуница, за да респектират Веселин Христов, роднина на Ангел, и хората му. Близо 100 души пристигнали в селото. Ангел Петров и баща му излезли да защитят Веселин Христов и приятелката му. Тогава внукът на Цар Киро - Кирил Рашков-младши, който държал двуостра сабя, се заканил пред всички на Веселин Христов, който е вуйчо на Ангел, че "ще му отреже главата". На улица "Стадиона" Ангел заедно с кучето си се насочил срещу буса, управляван от Симеон Йосифов. Йосифов форсирал двигателя и тръгнал срещу момчето, бутнал го и го качил на капака. Йосифов усилил скоростта и продължил да влачи Ангел 20 метра. Младежът паднал на пътното платно. Във всеки момент до падането на Ангел, при задействане на спирачката, Йосифов не би го прегазил, посочва прокурорът в обвинителния акт.

Това е първо заседание по делото. Призовани са 30 свидетели и 4 вещи лица.

Междувременно стана ясно, че до края на седмицата в Катуница ще бъдат поставени камери за видеонаблюдение на голяма част от улиците. Според кмета Красимир Юруков напрежението все още не е отминало и би могло да ескалира отново.

Според източник на Дарик фамилия Рашкови са решили да напуснат селото и оглеждат имоти в пловдивските села Златитрап и Кадиево.