Преди дни в отговор на журналистически въпрос дали трябва да се ограничи носенето на бурки у нас, главният прокурор Сотир Цацаров изрази мнение, че "подобно ограничение трябва да съществува за публични места и най-вече за учебните заведения".

"Темата трябва да бъде дискутирана много внимателно. При всички случаи трябва да не се посяга на религиозната свобода, но не бива да се позволява религиозният мотив да се използва за непозволена пропаганда, за политически цели и за радикализация, каза още Цацаров.

Цацаров иска ограничения за носенето на бурки на публични места

Всичко това предизвика вълна от мнения по темата.

Пред Нова телевизия адвокат Марин Марковски заяви, че трябва да има текст в Закона за вероизповеданията, който да съчетава правото на религиозен избор с интересите на гражданите в държавата - "да се забрани използването на ритуали, дрехи и различни манипулации, свързани с религиозни разбирания и вярвания, и са против законите на Републиката".

"Има опасност под бурката да се крие атентатор. А може да се крие и мъж. Това е забранено със закон в Турция, Франция, Белгия и в някои провинции на Германия", заяви Марковски.

По думите му проверката на жените с бурки може да се направи не само на летището, а и в мола.

„Не можем да намерим жена полицаи за всяка жена с бурка. Трябва да има възможност да се задържи тази жена с бурка за 24 часа и в районното управление да бъде разпитана и да се установи нейната самоличност", добави още адвокат Марковски.

„На 1 юли 2014 г. има решение на Европейския съвет по правата на човека, който казва, че бурката нарушава съвместното живеене. Идеята е да бъдеш с открито лице", обясни богословът д-р Тони Николов.

Пряка опасност от атентати в България няма, но Европол ни съветва за внимание

„Има и мъжка бурка, наречена „Галабея". Шие се от платове за костюм, но не може да се слага сако. Трябда да отчитаме реалностите, в които живеем. Европа е във война. Трябва да отчитаме човешките права, но правната норма е свързана с реалните нужди на хората. Няма пречка да бъде уредено юридически, без да се посегне на правата на хората. Трябва да има ясен текст в Наказателния кодекс, който да предвижда и глоба. Въпросът е принципен и заслужава законово решение", добави адвокат Марковски.

„Във Франция има наложени около 600 глоби за носенето на бурки. В едно общество трудно се налага това. Този процес няма да бъде лесен. Прекомерната репресия, като задържането за 24 часа, например, обикновено не е ефективна", контрира богословът д-р Николов.

„Задържането за 24 часа е хуманен акт. Законите трябва да се спазват, защото иначе ще бъдем джунгла, а не общество", на мнение е адвокат Марковски.

Източник: Novanews.bg