Три социални групи у нас са подложени на дискриминация
Три социални групи у нас са подложени на дискриминация / снимка: Sofia Photo Agency

Гражданите от ромски произход, хората с увреждания и възрастните хора у нас са подложени най-често на дискриминация, заяви Лили Абаджиева, ръководител на сектор „Равнопоставеност на половете" към Министерството на труда и социалната политика по време на заключителната конференция по проект „Премахване на дискриминацията в българското общество". По думите й в България хората с увреждания все още изпитват затруднения при намирането на работа, а възрастните хора все по-трудно се задържат при даден работодател.

Българските роми също се сблъскват с дискриминационно отношение в процеса на социално включване и интегриране на трудовия пазар, допълни Абаджиева. В рамките на проекта „Премахване на дискриминацията в българското общество" над 2000 граждани от 20 селища у нас са участвали в семинари, посветени на борбата с различните видове дискриминация. Към днешна дата в Комисията за защита от дискриминация има около 800 действащи преписки по подадени сигнали и жалби за случаи на дискриминация, което е доказателство, че хората знаят правата си и ги защитават, обясни Анели Чобанова, член на комисията.

По време на конференцията днес ще бъдат наградени участници в конкурсите „Живот без дискриминация" и „За различността. Против дискриминацията".