Три седмици стачка – провал на учебната година
Три седмици стачка – провал на учебната година / снимка: Sofia Photo Agency

Три седмици учителска стачка са критичният период за учебната година. Това заяви заместник-министърът на образованието Мукадес Налбант в интервю за предаването „Денят” по Дарик, десет дни след началото на ефективната учителска стачка у нас.

В коментар на провалените преговори между учителските синдикати и министър Даниел Вълчев, Налбант заяви, че е налице желание да се осигурят повече средства за учителски заплати, важното е обаче какви са възможните механизми.

Заместник-министърът открои три начина за това – първият е чрез намаляване на персонала, което може да се постигне само в диалог със социалните партньори.

На масата на преговорите е бил поставен и втори вариант, който надхвърля компетенциите на министъра – запазвайки същия персонал, да се „пробие” границата от 40% в разходната част на бюджета. Вероятно обаче този вариант няма да се осъществи, заради свързаните с еврочленството ни ангажименти, обясни Мукадес Налбант. Третият начин предвижда да не се правят промени в персонала, но да има секторно преразпределение като процент от Брутния вътрешен продукт за образование.

Мукадес Налбант заяви още, че на поредните преговори в неделя офертата към синдикатите в образованието остава същата. В процеса на преговори е възможно да бъдат постигнати общи точки с взаимни компромиси, каза още заместник-министърът.

Цялото интервю на Евгения Марчева с Мукадес Налбант можете да чуете в звуковия файл