"Близо 20 години алармираме за този проблем", каза д-р Неделчо Тотев
Повече от 30 хиляди медицински сестри не достигат в българското здравеопазване. На фона нарастващия брой болници и разкриването на нови лечебни действия, този брой е стряскащ. Намираме се в криза на здравеопазването поради кадровия дефицит на медицински сестри. Това каза председателят на УК на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева в „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

„Близо 20 години алармираме за този проблем. Това натрупване е резултат от безхаберието и липсата на всякакъв интерес от страна на хората, които можеха да направят нещо“, каза председателят на Сдружението на общинските болници в България д-р Неделчо Тотев.

Василева посочи, че липсва стратегия в здравеопазването, в която да е определено от колко здравни заведения и от колко персонал има нужда страната. Тотев беше категоричен, че за 5 години няма как да се навакса недостига.

Василева подчерта, че младите хора не желаят да се обучават за медицински сестри. Тотев допълни, че възрастовата граница на работещите е висока, а заплатите са ниски.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня