Тревожна статистика за жертвите на катастрофи у нас
Тревожна статистика за жертвите на катастрофи у нас / netinfo

54 деца и юноши са загинали, а 1109 са ранени при катастрофи за първите девет месеца на годината. Това съобщи министърът на вътрешните работи Михаил Миков по време на заседанието на държавно-обществената консултативна комисия за безопасно движение по пътищата. Сред най-пострадалите от пътно-транспортни произшествия са деца на възраст между 15 и 17 години.

730 пътно-транспортни произшествия за миналата година са предизвикани от водачи със стаж, по-малък от година. Според друга статистика 40 процента от жертвите на пътя загиват в населените места. Вътрешният министър съобщи още, че се предвижда купуването на стационарни радари, които да бъдат поставени на местата, където най-често водачите шофират с превишена скорост.

„За 2007 година са настъпили 8010 тежки пътнотранспортни произшествия с 1006 убити и 9827 ранени, като от тях по вина на водачите със стаж до 1 година са 730 катастрофи или 9,1 на сто, убитите са 105 или 10 процента от тях”, каза вътрешният министър.

Михаил Миков добави, че според него не бива да се допуска жертвите на пътя да надвишават 1000 през тази година. 40 процента от убитите при катастрофи са в населени места, съобщават още от МВР. От Българския червен кръст съобщават, че 57 процента от смъртните случаи са факт през първите пет минути след катастрофата.