Трети палеж на сметището в Цалапица
Трети палеж на сметището в Цалапица / netinfo
Сметището в Цалапица е било подпалено за трети път, съобщи бившият заместник-кмет и собственик на фирмата-оператор Атанас Славов. Това е станало през нощта на 28 срещу 29 ноември – часове, след като отново се заговори за приемане на софийски бали на пловдивска територия.

Запалването е станало около 4 часа сутринта, но пламъците са били загасени малко преди обяд от две пожарни и екип на фирмата-оператор. Според техническия ръководител на депото Петър Тодоров, при последвалия оглед са открити следи от наредени по ската автомобилни гуми, което говори за умишлен палеж.

Предишните 2 пъти сметището горя на 10 април миналата година, след приемането на първите количества бали, и на 9 септември тази година, когато стана публично известно искането на правителството Пловдив да приеме нови количества софийски боклук. Тогава обаче не бяха открити доказателства за умишлено запалване, въпреки многобройните съвпадения и тръгването на пламъците на голям фронт.

Последният пожар съвпада с изявлението на заместник-министъра на екологията Чавдар Георгиев, че в първите месеци след пуска си екозаводът в Шишманци ще преработва приоритетно 160 000 тона софийски отпадъци, а пловдивските ще продължат да се депонират на Цалапица.

Други новини от Пловдив