/ ВМА
Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация – трета в рамките на последната седмица и десета от началото на годината.

Донорът е жена на 63 години, а реципиентът – 54-годишен мъж.

"Трансплантацията продължи стандартно като време – около 6 часа. В момента пациентът се намира в добро състояние, екстубиран, контактен и адекватен", коментира доц. Васил Михайлов, ръководител на екипа, извършил сложната интервенция.

ВМА

По-рано през деня, екип на ВМА, начало с проф. Ивелин Такоров, извърши експлантацията след донорска ситуация в МБАЛ "Д-р Никола Василиев" АД.

От ръководството на ВМА изказаха своята изключителна благодарност към близките на донорите, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите. Благодариха и на колегите си от Кюстендил за добрата организация при осъществяване на експлантационния процес.

От началото на годината във ВМА са направени 10 чернодробни трансплантации и общо 96 от началото на трансплантационната програма в лечебното заведение. В лечебното заведение има създадена организация на няколко екипа, които по всяко време могат да реагират при възникнала донорска ситуация.
ВМА