Като цяло имаше някакво осъзнаване, когато е заплашена цялата страна, се действа малко по-разумно. На един и същи акъл сме. Това каза Тошко Йорданов от ИТН след извънредно заседание на КСНС на тема „Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия Изток. Необходимост от предприемане на мерки“.

„Първата стъпка е осъзнаване, че има проблем, оттам нататък държавните органи ще трябва да вземат решение поетапно. Решенията са изобщо за повишаване на националната ни сигурност. Степента на заплаха е относително ниска, но я има“, допълни той.

След КСНС: Няма пряка заплаха за България, но се повишава рискът от миграционни потоци и тероризъм (ВИДЕО)

Той заяви, че е предложил преди следващия бюджет политическите партии в 51-ото Народно събрание да се разберат предварително за конкретни мерки, свързани със сферата на сигурността, за да могат те да се случат.

Според него сигурността не включва само отбраната, а минава по няколко линии, сред които са Министерството на външните работи (МВнР) , Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), разузнавателните служби, а в тях има недостиг на кадри.

Според ИТН трябва да се прецизират парите, защото „няма достатъчно средства за българската военна индустрия, тъй като законът за обществените поръчки е рестриктивен и блокира собственото си отбранително производство“.

На днешния КСНС бяха обсъдени рисковете за България в контекста на конфликтите в Близкия изток. По думите на президента Румен Радев участниците в него се стигнали до извода, че към момента няма пряка заплаха за страната.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня