/ iStock/Getty Images
Ще бъдат тествани двете новородени бебета от АГ-отделението на ловешката болница, имали контакт с медицинската сестра, която е с положителен резултат за коронавирус, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Румяна Нановска. През последните два дни бяха потвърдени два случая на положителни проби за COVID-19 в неонатологичното отделение в МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч - на лекар и медицинска сестра.

И медицинска сестра е с COVID-19 в ловешката неонатология, отделението е затворено за 24 часа

По думите на д-р Нановска половината персонал са с отрицателни проби, а резултатите на останалите се очакват до часове. Предприети са спешни мерки със започване на крайна дезинфекция, като отделението е затворено за 24 часа, т.е. до 19.00 часа днес. Настанените към момента там четири бебета се обслужват от персонала с доказан отрицателен резултат.

Новите случаи се пренасочват към лечебно заведение в Плевен. Всяка работна смяна в отделението докладва за здравословното си състояние, като дори тези с незначителни оплаквания ще бъдат връщани вкъщи, каза д-р Нановска.

Според нея медицинските лица са се заразили извън болницата. Тя добави, че достъпът на пациентите до лечебното заведение е свободен, а свижданията са забранени.