По неофициална информация, от изследваните до момента, няма хора с антитела
Започна масовото изследване на хората в Банско с тестовете, дарени от Делян Пеевски, предава NOVA. На града бяха предостави 2000 бързи теста. Масовото тестване трябваше да започне още преди дни. Заради липса на консумативи, обаче изследването беше отложено.

Започна масовото тестване на хората в Банско за антитела (ВИДЕО/СНИМКИ)

Масовото тестване започна в 10:30 часа, когато служители на РЗИ пристигнаха в курортния град. Стана ясно, че Банско разполага с 6000 теста. От РЗИ обясниха, че могат да работят с темпо от 50-60 пациенти на ден. Това означава, че ако бъдат изпълнени всички 6000 теста, с това темпо тестуването в града ще приключи след 4-5 месеца.

По неофициална информация, от изследваните до момента, няма хора с антитела. На тестуване бяха подложени първо медицинските лица. "Ще работим с бързите тестове, ще се търсят антитела. Ако намерим нещо, ще се отбелязва", обясни Татяна Джупанова от РЗИ-Благоевград.

Пеевски дари 2000 теста за жителите на Банско, тестват 1/3 от населението (ВИДЕО)

"Много са тестовете - това, което ни беше обещано и това, което получихме вчера като дарение от колегата, кмета на Белица и от господин Пеевски. Можем да тестваме повече от половината население на общината", обясни кметът на града Иван Кадев.

148 души са били тествани в първия ден от масовото изследване в Банско. Установено е, че петима са преминали през COVID-19 без да усетят. Двама са болни в момента,.80 души са изследвани в Добринище. Трима от тях са имали досег с COVID-19,  а останалите 77 са с отрицателни проби. 
nova.bg