/ iStock/Getty Images
С 1000 бързи теста ще се тестват рисковите групи в град Банско, каза на брифинг днес кметът на общината Иван Кадев.

„С РЗИ имаме взаимодействие и създаваме организация за тестване на широк кръг от хора в Банско. Тестовете ще бъдат 1000 бройки и по виждането на компетентните органи най-напред ще бъдат тествани хора, които през целия период – от въвеждането на извънредното положение, до периода на карантина и до момента, са били в пряк досег с външни хора. Това са полицаите, пожарникарите, личните лекари, СПО, част от Общинската администрация, които винаги са били на работа, част от учителите, ски учителите, хотелските комплекси, планинските спасители и всички останали, които са имали усилени контакти“, каза кметът Иван Кадев.

Тестваме населението на Банско за антитела (ВИДЕО)

Според него тестването ще стане в МЦ „Свето Благовещение“, което разполага с необходимите условия.

„Няколко дни ще бъдат тестовете и се надявам това да даде възможност на Националния оперативен щаб и МС да получат ясна картина какво се случва в града с оглед на това, че имаше хиляди туристи, и да се вземат адекватните мерки. Тестването ще започне, когато се създаде необходимата организация – може и в късния следобед, може и утре. Ще се тестват и жители с опасения за контакти с хора, проявили симптоми“, допълни Кадев.

Семейство от Разлог с положителни проби за COVID-19

Първоначално в Банско са установени 10 лица – сезонни работници, с положителен тест за заразата. Само 2-3 от тях са жители на Банско.

„Днес тази бройка е размита, защото хора със симптоми показват отрицателен тест, а контактни без симптоми имат положителен тест. Затова тази извадка е важна за научните среди и за нас като граждани“, завърши кметът.
БГНЕС