Тест с 15 въпроса мери колко толерантни са младите
Тест с 15 въпроса мери колко толерантни са младите / снимка: sxc.hu
Тест с 15 въпроса мери колко толерантни са младите
35171
Тест с 15 въпроса мери колко толерантни са младите
  • Тест с 15 въпроса мери колко толерантни са младите

Електронен тест за толерантност отчита какви са нагласите на българските младежи за търпимост и приемане на различните. Проектът е финансиран с подкрепата на Европейската комисия и е разработен съвместно от екипи на България, Холандия, Испания и Португалия. Амбицията на Комисията за защита от дискриминацията е тестът да бъде въведен като интерактивно средство за обучение в системата на формалното или неформалното образование у нас. 

15 въпроса в теста, който вече може да бъде намерен в интернет на адрес tolerancetest.eu, изправят младежите пред реални житейски ситуации, в които те ще трябва да избират между три варианта за поведение. „Полицията конфискува компютърна игра, в който геймърът убива евреи и чернокожи" - това е една от дилемите в теста с възможни отговори от одобрение на тази постъпка, до позиция, според която няма нищо лошо в подобна игра. Отговорите чертаят границите на собствената ни толерантност. Според председателят на Комисията за защита от дискриминация Кемал Еюп тестът би могъл да бъде основа за обсъждане в училище на въпросите, свързани с толерантността: 

„Ние сме убедени, че тестът ще навлезе в младежките среди и впоследствие в училище, защото ние работим и с преподаватели. В момента върви един проект „Училища без дискриминация", който реализираме съвместно с партньорите ни от Дания. Желанието ни е темата да навлезе поне в часа на класния, за може подрастващото поколение да не е така капсулирано в своите разбирания за толерантността, да са наясно с предразсъдъците и стереотипите". 

„Дискусията тече цялостно в обществото, но ако не подхванем подрастващите, обществото със своите по-възрастни членове налага старите стереотипи. Добре е ние съзнателно да наложим толерантността като разбиране, а не както досега често се случва - толерантността да се приема погрешно като търпимост, а не като приемане на различния", допълни още Кемал Еюп.

Не е нужно тестът да се решава само онлайн, той може да бъде разпечатан и попълван в клас. Затова е разработена и методика за преподавателите и тези, които работят с младежи извън училище.

С участието на ръководителите на проекта от Холандия, Испания и Португалия в София се представиха четирите национални варианта на теста и общата английска версия. Заради различната историческа и културна среда има известни разлики във въпросите, които попълват младите в четирите държави. Например в Холандия са залегнали казуси, свързани с ролята на исляма, който предизвиква разгорещени дискусии в страната. В Португалия пък са включили в теста въпрос за серопозитивни. У нас една от ситуациите, свързани с виц за чернокожи емигранти е заменена с история за хомосексуални лица, тъй като емигрантите не се възприемат от българското обществото като сериозен проблем от гледна точка на толерантността.

Младежи и хора, ангажирани с образователната система, стартират обсъждането на теста в рамките на форума, организиран от Комисията за защита от дискриминацията.