/ БГНЕС
Васил Терзиев започва работа като кмет на София в понеделник. Това съобщи пресцентърът на местната коалиция  "Продължаваме Промяната - Демократична България" (Спаси София), след като Административният съд София-град (АССГ) отхвърли искането на щаба на Ваня Григорова за спиране на предварителното изпълнение на решението на ОИК-София, с което Васил Терзиев е обявен за кмет на столицата.

Съдът отхвърли жалбата на Григорова срещу решението за избора на Терзиев за кмет на София

От щаба на Терзиев информират, че при това положение новоизбраният кмет ще може да положи клетва в понеделник и да започне да изпълнява функциите си.

“Това решение не е неочаквано за моя юридически екип и никога не съм имал притеснения”, каза избраният за кмет на София Васил Терзиев, цитиран в съобщението. “Още след изборите казах, че всички машинации са извън нашия отбор. Много от безобразията са всъщност в мой ущърб и от понеделник ще изпълнявам задълженията си като кмет на София в интерес на всички граждани. От ден едно ще сме в общината с добре подготвен екип, който заедно с Общинския съвет ще заработи за видима промяна на града ни като достойна европейска столица”, добави той.

След загубата на изборите в София: Ваня Григорова подаде жалба срещу резултатите

По-рано днес Административният съд отхвърли искането за спиране на изпълнението на решението на Общинската избирателна комисия за кмет на София. От щаба на Терзиев информират, че адвокатите на “Продължаваме промяната - Демократична България” (Спаси София) са внесли становище, в което твърдят, че жалбоподателят не е доказал изискуемите по закон предпоставки при заявяването на искането си за спиране. Също така Григорова не твърди, че с разпореденото по закон предварително изпълнение на решението на ОИК за нея биха настъпили неблагоприятни последици. Според съобщението, АССГ незабавно се е произнесъл по искането за спиране на предварителното изпълнение и го е отхвърлил. Определението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд, се посочва в съобщението от щаба на Терзиев. 

Първото заседание на Столичния общински съвет е насрочено за 13 ноември.