Тази година през април у нас се очаква средната месечна температура да бъде над нормата, която за по-голямата част от страната е между 10 и 13 градуса, по Черноморието и във високите полета - между 8 и 14 градуса, а за планините - от минус 5 до 3 градуса. Най-ниските температури през април ще са предимно между минус 2 и 3 градуса, а най-високите - между 27 и 32 градуса, съобщи главен асистент д-р Красимир Стоев, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

По думите му месечната сума на валежите през април средно за страната ще бъде около нормата, която за равнините е между 30 и 75 литра на квадратен метър, а в планинските райони - между 60 и 100 литра на квадратен метър.

БТА

Месецът ще започне със слънчево време, а между 11 и 15 април се очакват валежи на много места в страната

Април ще започне с топло и предимно слънчево време, на места в страната максималните температури ще достигнат 30 градуса. На 2 април през страната ще премине студен фронт, от запад на изток на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, има вероятност за градушки, а температурите ще се понижат с 4-5 градуса, но ще се задържат по-високи от обичайните. 

В средата на първото десетдневние въздушната маса ще е неустойчива. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, очакват се и градушки. През последните дни от първото десетдневие температурите отново ще се повишат. Ще бъде предимно слънчево, на места в равнините и котловините с краткотрайна мъгла.
   
В началото на второто десетдневие ще бъде сравнително топло. През периода 11-15 април се очаква на много места в страната да има валежи. Температурите ще се понижат и ще се доближат до обичайните за средната за април. През втората половина от десетдневието се очаква да бъде предимно слънчево. Дневните температури ще се повишат, но сутрешните ще бъдат ниски и на места в равнините, и в котловините ще има условия за слана.
   
През третото десетдневие температурите ще бъдат около и над нормата, а валежите около нормата. Вероятност за преминаване на студени атмосферни фронтове, по които ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури, градушки и относително понижение на температурите, ще има около 22 април, 26 април и в края на месеца. 

Кои са характерните особености на месеца?

Април е типичен пролетен месец, през който температурите се повишават значително. Броят на слънчевите дни се увеличава.

Понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се понижават под 0 градуса. Опасност от слани съществува през целия месец.

При интензивни затопляния през април се достигат летни температури - до 30-34 градуса. През втората половина на месеца зачестяват и гръмотевичните бури.

Астрономическа справка за април

В началото на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 8 минути, и залязва в 19 часа и 53 минути. Продължителността на деня е 12 чса и 45 минути. 

В края на април слънцето изгрява в 6 часа и 22 минути, и залязва в 20 часа и 26 минути. Продължителността на деня вече е 14 часа и 4 минути.

Фазите на луната през месеца са: на 2 април е последна четвърт, на 8 април е новолуние, на 15 - първа четвърт, на 23 април е пълнолуние, а на 30 април е последна четвърт.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА, НИМХ