Днес ще e предимно слънчево, преди обяд над Източна България облачността ще е предимно значителна, на места ще е мъгливо. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от север-североизток. Преобладаващите максимални температури ще са между 13° и 18°, в София - около 13°, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Над планините облачността ще е разкъсана, преди обяд в източните райони - предимно значителна, но без валежи. До обяд ще духа до силен вятър от север-североизток, след обяд ще е умерен. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 5°, на 2000 метра - около минус 1°.

По Черноморието преди обяд ще има значителна ниска облачност, която след обяд ще намалее. Ще духа до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 9°-11°. Температурата на морската вода е 8°-9°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала, след обяд ще отслабва.



През почивните дни (23 и 24 март) ще преобладава слънчево време. В събота над Югозападна България ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в планините е възможно да превали слабо. Вятърът ще стане южен, все още ще е слаб. Ще започне затопляне, но сутринта в събота с ясно и почти тихо време, минималните температури в много райони ще са под 0° и ще има слани. В неделя вятърът ще се усили и затоплянето ще е по-съществено; максималните температури ще са между 16° и 21°. По-късно през деня от северозапад ще започне увеличение на облачността, което през нощта срещу понеделник ще обхване страната. В Северозападна България ще завали дъжд.

Още в неделната вечер в Северозападна, а в понеделник и в Южна и Източна България, ще има валежи от дъжд – на моменти временно интензивни. В Северозапада е възможна и гръмотевична активност с потенциал за дребна градушка. Вятърът ще е силен и студен, с мощни пориви до 80-90 километра в час. Температурите ще паднат до интервала 8-13 градуса, посочва NOVA.

Вторник и сряда облачността ще остане динамична, но валежите ще са локални и оскъдни. Бързо ще се стопли и дневните температури ще се върнат към нивата между 15 и 20 градуса.



Валежи обаче ще има в края на работната седмица (28-29 март) с развитието на циклон в Средиземноморието. Ще се усили южният вятър, а в зависимост от траекторията на циклона валежите ще преминат над цялата страна. Ще има и гръмотевични процеси с потенциал за градушки.

Самият край на месеца (30-31 март) ще е топъл и с минимална вероятност за смущения. Такова време се очертава и в първите дни на април. Дневните температури ще вървят нагоре и в определени дни до 5-6 април можем да очакваме стойности на термометрите до 25 градуса.

Ако се запазят прогнозите, нахлуването на студен въздух може сериозно да дестабилизира атмосферата с краткотраен интензивен валеж, гръмотевици и градушки. Това е възможно да се случи през втората седмица на април.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

iStock/Getty Images

НИМХ, nova.bg