Татяна Дончева: Марковска може да изкара целия си мандат без да се закълне
Татяна Дончева: Марковска може да изкара целия си мандат без да се закълне / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Татяна Дончева: Марковска може да изкара целия си мандат без да се закълне
58636
Татяна Дончева: Марковска може да изкара целия си мандат без да се закълне
  • Татяна Дончева: Марковска може да изкара целия си мандат без да се закълне

ГЕРБ трябва да се разбере с избраната за член на Конституционния съд Венета Марковска, защото нейният избор е неотменим и тя хипотетично може да изкара целия си мандат без да се закълне. Това коментира в интервю за Дарик Татяна Дончева.

По думите й няма вариант - освен ако грубо не се промени законодателството, Венета Марковска да бъде върната обратно във Върховния административен съд.

„Проблемът на ГЕРБ е липсата на сетива и измамното усещане, че механичното мнозинство позволяват да се приемат всякакви решения безнаказано. Тя правно не може да се върне като съдия, защото вече е подала оставка и Висшият съдебен съвет не може да разсъждава приема или не оставката. Проблемът не е процедурен, проблемът е иска ли Венета Марковска да става конституционен съдия. Има ли възможности ГЕРБ да я спре към днешна дата с това, което се е случило. Нейният избор е неотменим - дали ще се закълне или не - си е нейна работа. Тя така може да изкара целия мандат на конституционен съдия без да се кълне и да нямат конституционен съдия, и да нямат възможност да избират нов. Така че по някакъв начин те трябва да се спогодят с нея. В ония държави, които са наши партньори в ЕС, такъв казус не може да има. Не може да се случи говорител на Еврокомисията да им каже на висок глас, че еди-кой си според тях не може да стане. Те ще им спрат парите, което ще бъде още по-зле, ако помните това им беше мярката за предишния кабинет", каза още Дончева.

По думите й в съдебната власт хората се познават: „Съдия Марковска също е позната. Тя има политическа подкрепа по системата, по която се получават висши магистратски длъжности. Не можеш да станеш високопоставен магистрат, ако нямаш политическа протекция. Политическата протекция се получава срещу услуги".

Според Татяна Дончева ГЕРБ трябва да решат какво предпочитат да изтърпят: „Защото ще стане като в онзи виц, дето изял солта, тоягите и т.н. Те трябва да изберат: или да се разберат с нея и тя да се оттегли, но няма как да се върне в Административния съд без една груба промяна на цялото право до момента".