/ БГНЕС, архив
Около 1 лев дневна тарифа и 1.20 – нощна тарифа. Това са минималните цени, за които настояват таксиметровите водачи в София, заяви за Дарик председателят на „Съюз такси“ Кирил Ризов. Той добави, че искането им за максимални тарифи пък е 1.50 – дневна и 2.50 – нощна тарифа. Зад предложенията се е обединил целия бранш и те са внесени в Столичния общински съвет с обща декларация, посочи Ризов. По думите му, тези цени са базирани на доклада на външен консултант за себестойността на таксиметровите услуги, който общината поръча миналата година.

Таксиметрови шофьори в София излязоха на протест
 
Изготвен е и етичен кодекс. Шофьорите, които го приемат ще трябва да гарантират определен стандарт на услугата. Те ще поставят стикер на автомобилите си, за да се разпознават от клиентите, добави Ризов.
 
Председателят на „Съюз такси“ се надява, че през януари Столичният общински съвет ще гласува предложението на бранша за минимални и максимални цени. От гласуването до въвеждането на новите тарифи вероятно ще минат няколко месеца, уточни Кирил Ризов.
 
„Предложението на целия бранш е около 1 лев дневна и около 1.20 лв. нощна. Максималните досега бяха 1.30 на 1.60 лв. Предложението е да са 1.50 на 2.50 лв. Това е на черно на бяло мнението на бранша. В същото време Транспортната комисия към Столичния общински съвет в продължение на 1 година работиха по въпроса, до решение не стигнаха, макар че те платиха на външна фирма, която обосновава в доклад на собственици тази тарифа“, каза Ризов.
 
Кирил Ризов добави, че браншът е изготвил и етичен кодекс. Документът предвижда водачите, които го приемат и гарантират определено качество на услугата. Те ще поставят стикери на автомобилите си, за да ги разпознават клиентите, обясни Ризов