/ БГНЕС, архив
1.75 лв. максимална цена на километър дневен превоз с такси и около 2 лева нощна тарифа. За това настояват таксиметрови шофьори в София и в подкрепа на исканията си излязоха днес на протест пред Столичната община. Те настояват още да бъде въведена минимална цена на километър като за деня предлагат да е левче, а през нощта лев и 14 стотинки. Таксиметровите шофьори припомниха, че задължението за въвеждане на минимална цена за такситата е вменено на Общинските съвети по закон. От Столичната община пък напомниха, че и сега действат максимални цени, а минималните е трудно да бъдат определени, тъй като няма ясно методология как да стане това.
 
Около 20-тина представители на таксиметровия бранш представиха исканията си на протест пред Столичната община днес.
 
Как да се променят тарифите, обясни Райна Димитрова от синдиката на таксиметровите шофьори:
 
Трябва да бъдат въведени минимални тарифи за пръв път в София, въпреки че повече от 7 години стои това изискване на закона и общината не го спазва. Трябва да бъдат актуализирани максималните такива, така че хората да могат да работят на спокойствие и да не се упражнява тази професия под себестойност. 98 стотинки дневна тарифа на 1.14 лв. нощна тарифа трябва да бъдат минималните цени. Това е и спрямо доклада, спрямо анализа, който беше изработен по поръчка на Столична община в началото на годината. Той показва точно такива средни стойности. Максималните трябва да се вдигнат и да станат на 1.75 лв.“
 
Заместник-председателят на транспортната комисия в Общината Зафир Зарков, пък, припомни, че още през 2011 година в София за въведени максимални тарифи като те са 1.30 лв. през деня и 1.60 лв. през нощта.
 
От общината обявиха още, че такситата няма как да се движат в буслентите. А как ще се разреши въпросът с минималните тарифи, вменени като задължение на общинските съвети по закон, все още не е ясно.