/ iStock/Getty Images
Екип учени от най-стария университет в Тайланд успешно завърши тестове на ваксина срещу COVID-19 върху маймуни. Успешният край на този първи етап на тестовете дава възможност на учените да започнат тестове на ваксината и върху хора. 

За целта университетът набира доброволци, а вторият етап с тестването върху тях е планиран за началото на октомври. Това съобщи директорът на програмата за развитие на ваксини в университета в Киат Ракрунгтам. 

През май тази година Министерството на здравеопазването на Тайланд съобщи, че тестовете върху животни за ваксина, разработена в университета, ще приключат през август, а тестовете върху доброволци ще започнат през октомври. 

"Завършихме втория и последния етап на тестовете върху маймуни. Сега ще започне производството на 10 хиляди дози от ваксината, които са необходими за тестове върху доброволци. Производственият процес ще приключи до октомври", каза Ракрунгтам. 

За радост на учените не липсва и интерес от страна на доброволците, които искат да се подложат на тест с новата ваксина. 

"Вече имаме списъци с доброволци. До края на септември ще подберем 5000 души, а първата група ще бъде ваксинирана през октомври. Планираме да приключим тестовете през ноември", добави той. 

Въпреки сериозните успехи и положителните резултати от тестването на различни ваксини от различни групи учени по света, тайландските експерти предупреждават, че до средата на следващата година не може да се очаква масова ваксинация срещу вируса. 

В света се разработват 129 варианта на коронавирусната ваксина, но тестовете само на 18 ваксини са в последен етап. Сред тях е и тази, разработена от тайландския научен екип. 

Според последни данни на СЗО в света случаите на коронавирус надхвърлиха 12,3 милиона.
БГНЕС