/ БГНЕС
Има оптимистични елементи в доклада на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2023 г. - повишаването на бюджета и заплати, но проблемите си остават. Заедно трябва да решаваме проблемите в бъдеще. Имаше редица проблеми, като такива бяха изразени за ограничаващо законодателство, механизмите за управление вътре в МО и резултатите, които постигаме или не постигаме като неокомплектовката на личния състав. Това заяви пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Той участва в първия ден от годишната конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, която започна с представяне на анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2023 г.

Министърът определи анализа като изчерпателен, обективен и неособено оптимистичен.

Радев: Да сте ме чули аз да говоря за партия „Трети март“

Той коментира, че много страни са вдигнали бюджета си за охрана. "По-сложния въпрос е дали има какво да се купи в достатъчно кратки и разумни срокове", смята той. Министърът на отбраната поясни, че очаква МС да одобри предложението му за удължаване на срока за реализиране на стратегическия план на отбраната.

"Личното ми мнение е, че законът за обществените поръчки е достатъчно гъвкав, когато става дума за особен тип поръчки за сигурността и отбраната. Единственият проблем, който виждам е включването в многонационални проекти за придобиване на способности", подчерта министърът.

Тагарев не уточни кога ще се срещне с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, на която да обсъдят как стои въпросът с неговото оставане на поста. Той каза, че не се притеснява за ротацията.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС