Съвет за регионално сътрудничество наследява Пакта за стабилност
Съвет за регионално сътрудничество наследява Пакта за стабилност / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Сред основните цели на Съвета за регионално сътрудничество, който ще наследи Пакта за стабилност за Югоизточна Европа, е да не позволява никоя страна да остане изолирана от регионалното сътрудничество. Това заяви министърът на външните работи Ивайло Калфин по време на последната среща на Пакта за стабилност за Югоизточна Европа. „Въпреки множеството различия и трудности, в новата структура ще участват всички страни от региона”, допълни Калфин. Съветникът на косовския премиер Хашим Тачи – Бешим Бечай, заяви, че не е разочарован от факта, че България не е сред първите, признали независимо Косово.

Пактът за стабилност за Югоизточна Европа накара страните от региона да седнат на една маса, вместо да воюват на бойното поле, да решават проблемите си със силата на писалката, а не със силата на оръжието, каза Ивайло Калфин.

Ние сме на Балканите и трябва да се гордеем с това, да бъдем съседи и да си помагаме, а не да спорим чия история е по-велика, подчерта българският външен министър. Според Ивайло Калфин миналото не трябва да се забравя
Съвет за регионално сътрудничество наследява Пакта за стабилност
netinfo
, но не трябва да се преекспонира. Няма значение дали наричаш себе си българин, македонец, грък, хърватин, сърбин или албанец, защото е крайно време да разберем, че успехът на съседа е и наш успех, каза още Ивайло Калфин.

Форумът в София е първото международно събитие, което събира на една маса представители на Белград и Прищина след провъзгласяването на независимостта на Косово.


По повод изявлението на сръбския посланик в Европейския съюз, че ако България, че ако България признае Косово, Белград ще изтегли посланика си от София, българският външен министър коментира, че това е условност и не възприема тези дума като ултиматум. Косово е неделима част от пейзажа на
Съвет за регионално сътрудничество наследява Пакта за стабилност
netinfo
Балканите и регионалното сътрудничество, каза специалният координатор на Пакта за стабилност за Югоизточна Европа Ерхард Бусек.

Пред Дарик съветникът на косовския премиер Хашм Тачи Бесим Бечай заяви, че не е разочарован от факта, че България не е сред първите, признали независимо Косово. Вероятно България ще последва примера на Европейската общоност, допълни Бечай. Той подчерта, че отношенията между Косово и страната ни - и икономическите, и политическите са много добри.