ТИР
ТИР / iStock/Getty Images
Съюзът на международните превозвачи (СМП) отправи покана чрез отворено писмо за среща с премиера Кирил Петков, на която да бъдат обсъдени актуалните проблеми в сектора по международен автомобилен превоз на товари, съобщиха от бранша.

Секторът е в криза и е силно засегнат от законодателните изменения на Мобилен пакет 1, които в голяма ограничават конкурентноспособността на българските превозвачи и водят до загуби както на самите търговски дружества, така и на целия сектор, пишат в писмото от съюза. 

Съюзът на международните превозвачи: Нямаме добра комуникация с Министерството на транспорта

През последните седмици ситуацията коренно се промени с военния конфликт между Русия и Украйна, който пряко засегна транспортния сектор, както между двете държави, така и в цяла Европа. Търговските дружества, които упражняват дейност по международен автомобилен превоз на стоки, са силно засегнати от цените на горивата, които се увеличават стремглаво нагоре, заявяват от СМП. 

Според тях, държавата разполага с механизми за реакция в кризисни ситуации, с цел облекчаване на бизнеса и гражданите. Затова настояват за спешна среща с премиера, на която да се обсъдят всички икономически мерки, които могат да са в помощ на транспортния сектор.