Окръжният съд във Видин решава дали да остави за постоянно в ареста задържаните деца за убийството на 59-годишния мъж от село Гъмзово. Днес се очаква прокуратурата в града да внесе искане непълнолетните момчета да останат за постоянно зад решетките.

Самопризнанията им до момента показват, че убийството е било предизвикано от спор за шише с ракия, която мъжът им продал. Младежите са известни на полицията. Били са уличавани в дребни кражби досега. 

Прокуратурата продължава да работи по случая.

„Ракията не им е харесала и те отишли да я върнат. Той не искал да им върне парите, нито да им смени алкохола. Започва да ги псува и искал да ги бие. Те са се самозащитили”, каза пред NOVA майката на едното от децата.

Бабата на друго от децата изрази съжаление за постъпката им.

„Не знам защо се оплакват от нашите деца в Гъмзово. Досега не са правили пакости на никого”, заяви тя. Жената е категорична, че в случая има и пето дете и попита защо то е освободено.

Баща на едно от децата също изрази съжаление за случилото се. Мъжът живеел в чужбина, бил разделен със съпругата си, а детето им се отглеждало от бабата и дядото. „От 10 години го гледат те. Ходи си на училище. Няма досие. Чисти са децата”, заяви мъжът.  

Близките на задържаните деца питат още защо мъжът е продавал алкохол на децата.

„Агресията е дошла от това, че той не е искал нито да им върне парите, нито да им замени ракията. Това е цялата истина. Те са го удряли, но не, за да го убият”, каза близка на едно от децата.

Само 17-годишното момче се отглежда от майка си. За останалите трима задържани от години се грижат баби и дядовци, защото родителите им работят в чужбина.

Близките им казват, че децата ходят на училище. Те са 8,10 и 11 клас. Едното момче има епикриза.

 „Те не употребяват всеки ден алкохол, само на празник. Но това не е нормално – да пият и да правят тези неща. Но се е случило, аз не съм бил тук, бях по чужбина и след като ми се обадиха, дойдох”, каза бащата на едно от децата.

Близките твърдят, че с техните деца по време на боя е имало още едно момче и питат защо то е пуснато на свобода.
nova.bg