Съдът решава за ареста на Ценко Чоков
Съдът решава за ареста на Ценко Чоков / снимка: БГНЕС, архив

Апелативният спецсъд решава окончателно във вторник дали да остави в ареста кмета на Галиче Ценко Чоков и хората му.

Кметът на Галиче, синът му Мартин бяха арестувани при показна акция на МВР и ДАНС на 26 май заедно с още десет души.

След акцията в Галиче полицията обещава възмездие за Северозапада (ВИДЕО)

Разследването срещу Чоков започнало два месеца преди задържането му по сигнали на хора и след анализ на всички случаи, за които прокуратурата е била информирана. При него са използвани и специални разузнавателни средства.

Разследването срещу кмета на Галиче започнало преди 2 месеца

Впоследствие кметът, синът му и още шестима души бяха привлечени като обвиняеми за участие в престъпна група за лихварство, имотни измами, побои, изнудвания и отвличания спрямо хора, които са вземали заеми и не са ги връщали. Ценко Чоков е обвинен и като ръководител на групата, както и за нанасяне на лека телесна повреда. Синът му освен за участие в групата е обвинен и за хулиганство.

Преди около седмица след 10-часово заседание на първа инстанция спецсъдът реши, че Ценко Чоков и още петима души остават в ареста. Сред тези, на които съдът наложи най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража", бе и синът на кмета на Галиче.

Свидетели с ужасяващи разкази за групата на Ценко Чоков

Според прокуратурата в групата, за чийто ръководител е сочен Ценко Чоков, влизат Димитър Каменов, Иван Пл. Тодораков, Иван Й. Тодораков, Касъм Касъмов, Мартин Чоков, Сашо Димитров и Васил Филиповски.

Чоков към съда: Пуснете ме да си свърша земеделската работа

Спецъсъдът обаче не намери достатъчно доказателства дори за обосновано предположение Касъм Касъмов да е бил част от тази група и го остави без мярка за неотклонение.

Друг от обвинените - Васил Филиповски, съдът пусна под "домашен арест". Според магистратите от данните по делото не могат да се съберат категорични доказателства за участието му в организираната престъпна група.

Източник: БГНЕС