Съдът пусна под парична гаранция мъжа малтретирал кучето си
Съдът пусна под парична гаранция мъжа малтретирал кучето си / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Окръжният съд в Пловдив определи парична гаранция от 2000 лева на Райчо Иванов (на 55 г.), който влачил кучето си, завързано за теглича на кола. В мотивите си магистратите посочиха, че Районният съд в Асеновград твърде много е надценил степента на обществена опасност на деянието.

Според съдебния състав мярката „задържане под стража” е изцяло неадекватна и слага знак за равенство между убийството на животно и човек, „а второто по закон е най-тежкото престъпление”. Магистратите взеха предвид и трите представени им епикризи на обвиняемия, както и едно решение на ТЕЛК.

Пред съда Иванов заяви, че съжалява и се разкайва за постъпката си. „Да, мое беше, гледах го, храних го, но се опита да захапе мен и внучето ми”, каза още Иванов.
По случая с малтретираното куче прокуратурата се самосезира след публикации в медиите. Досъдебното производство срещу Иванов беше образувано на 12 юни, съобщи БТА. По данни на прокуратурата той е завързал кучето за автомобила си и го е влачил по улиците на асеновградското село Тополово, след които го е изхвърлил в дере.

Трупът на кучето е изпратен за извършването на ветеринарна експертиза, с която да се установи причината за смъртта му. Днес от Окръжна прокуратура-Пловдив разпространиха до медиите и доклада за извършената проверка на всички действия на полицейските и прокурорски служители по регистриране, завеждане, проверка и разследване на случая с проявената жестокост спрямо домашно животно.