Съдът пусна Петър Драшков
Съдът пусна Петър Драшков / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Софийският районен съд пусна от ареста Петър Драшков без мярка за неотклонение. Той е брат на бившия заместник-директор на Държавната агенция за национална сигурност Иван Драшков и бе задържан заради участие в имотна измама в столичния квартал „Стрелбище" за повече от 10 милиона евро, при която е бил използван фалшифициран подпис на столичния кмет Бойко Борисов. Според съдебния състав все още няма достатъчно доказателства, които да обуславят вината на Драшков и няма опасност той да се укрие или да извърши ново престъпление.

Пред съда Петър Драшков даде обяснение, че е бил подведен от сочената за негова съучастничка Иванина Трифонова, която пред него се е представила под мнимото име Мира Димитрова. Според прокуратурата Трифонова се страхува от Драшков, като е отказала да обжалва първоначално наложената й мярка „задържане под стража”. От прокуратурата бяха категорични, че ще обжалват решението на съда.

Братът на Петър Драшков и бивш заместник-директор на ДАНС – Иван Драшков – каза, че брат му не е измамник, а вината му е била инсценирана. Той допълни, че брат му е бил подведен, защото е живял дълго време в чужбина и е бил наивен.

Според прокуратурата Петър Драшков е продал имот, който е бил общинска собственост. Иванина Трифонова е подготвила документите, с които Драшков се е легитимирал като собственик на имота. Ако вината на Драшков бъде доказана впоследствие, той може да получи присъда от 3 до 10 години лишаване от свобода.