/ ThinkStock/Getty Images
Софийският градски съд спря за втори път вписването на промени в персоналния състав на надзорния и управителния съвет на Българската банка за развитие, става известно от проверка в Търговския регистър. Решението на съда е от 29 юни. То може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Преди дни Министерството на икономиката отново поиска новото ръководство на банката да бъде вписано, след като съдът постанови отказ. Това доведе до коментари от страна на служебния министър на икономиката Кирил Петков във връзка с работата на съда и съдията, разглеждал жалбата срещу вписването. Софийският градски съд и Съюзът на съдиите в България излязоха след това с позиция срещу изказването на Петков.

Представиха новите членове на Управителния и Надзорния съвет на Българската банка за развитие

Вторият опит за вписване в регистъра, който се разглежда от друг съдия, е спрян след молби на Велина Бурска, член на Надзорния съвет на ББР и Николай Димитров, изпълнителен директор на банката, за спиране на регистърното производство.

Според Димитров и Бурска решенията на министъра на икономиката и Надзорния съвет от 23 юни, с които са били избрани нови членове на ръководството на банката, са нищожни, за установяването на което са предявили искови молби пред съда.

Комитова: Корупцията се извършва от хора с власт и без страх от съд и прокуратура

Поради това, че регистърното производство и делата на Бурска и Димитров не са приключили, Софийският градски съд постановява спиране на вписването на новото ръководство на ББР в Търговския регистър.
БТА