/ iStock/Getty Images
Апелативният специализиран наказателен съд остави в ареста бившия кмет на Чупрене Ваньо Костин. Съдът потвърди мярката му за неотклонение "Задържане под стража", като решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Кметът на Чупрене Ваньо Костин остава в ареста

БГНЕС припомня, че бившият кмет на Чупрене е привлечен като обвиняем за престъпление по служба. Обвинението се отнася за 10 проведени публични търга за продажба на общинска земя.

Другото му обвинение е за удостоверяване на неверни факти и обстоятелства в дължима декларация за конфликт на интереси. Установено е, че в периода на последните 4 години бившият кмет на общината е провел няколко публични търга, при които е извършил множество нарушения на законодателството.

Кметът на община Чупрене е обвинен за престъпления по служба

В началото на май Апелативният специализиран наказателен съд уважи протеста на Специализираната прокуратура срещу отказа на първата инстанция да отстрани от длъжност кмета на село Чупрене Ваньо Костин. Съдът мотивира отстраняването с това, че престъплението, за което Костин е обвинен, е в качеството му на длъжностно лице.

Съдът отстрани от длъжност кмета на Чупрене

Освен това, служебното му положение може да създаде пречки за разкриването на обективната истина. Така Костин бе отстранен от длъжността "кмет" на Чупрене.
БГНЕС