Съдът остави стрелеца от Лясковец в ареста
Съдът остави стрелеца от Лясковец в ареста / снимка: Dariknews.bg, Велико Търново
Съдът остави стрелеца от Лясковец в ареста
75114
Съдът остави стрелеца от Лясковец в ареста
  • Съдът остави стрелеца от Лясковец в ареста

Великотърновският окръжен съд потвърди наложената най-тежка мярка „задържане под стража” на стрелеца от Лясковец. Магистратите не уважиха искането на Петко Савов да бъде променена мярката му в домашен арест или парична гаранция.

Според прокуратурата има достатъчно данни, които доказват по безспорен начин вината на Савов, причинил умишлено смъртта на баретата Емил Шарков и ранил трима негови колеги. Съдът призна за основателни и мотивите на държавното обвинение, че стрелецът представлява обществена опасност, въпреки че са му отнет и огнестрелните оръжия, и е възможно той да се укрие от правораздавателните органи и да извърши ново престъпление.

Съдът постанови още в рамките на два месеца, до приключване на досъдебното производство срещу Савов и за да не се пречи на разследвано, подсъдимият на няма право да иска нова промяна на наложената мярка за неотклонение.

Психиатричната експертиза на Петко Савов е показала, че той е вменяем и може да носи отговорност за деянието си, каза прокурор Цветан Маринов. Според него стрелецът от Лясковец е агресивен и опасен за околните и категорично трябва да остане в ареста.

Петко Савов беше доведен под охрана в съдебната зала и заяви пред журналистите, че е завел жалба от 52 страници в Европейския съд за защита на правата на човека. Той обясни пред магистратите, че иска домашен арест, за да може да се грижи за болната си стара майка, да ремонтира къщата си и да се възстанови след тежките операции, които е претърпял след стрелбата на 14 март.

Савов поясни, че е бил прострелян със седем куршума, а част от органите му са били отстранени. „В затвора храната е лоша и недостатъчна, няма витамини, затова искам да изляза и да получавам по-добри грижи”, каза Савов. Според него нападението в къщата му е тормоз и той ще търси правата си пред съда в Страсбург, жалби е изпратил и до ВСС, специализираната прокуратура и националното следствие.

Мъжът поиска от съда да му бъде назначена и охрана, тъй като се страхувал за живота си.

На съдебното заседание присъства майката на стрелеца Стефанка Савова, която отказа коментар. Адвокатите на Петко заявиха, че ще обжалват решението на Окръжния съд в законоустановения тридневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.

Новини от Велико Търново