Съдът гледа мярката на акушерката Емилия Ковачева
Съдът гледа мярката на акушерката Емилия Ковачева / снимка: БГНЕС, архив

Софийски градски съд ще разгледа на 11 септември мярката за неотклонение на акушерката Емилия Ковачева, която преби 4-дневната Никол в болница в София.

Акушерката от Самоков се намира в ареста от месец април. Софийската градска прокуратура я привлече като обвиняема за опит за умишлено убийство на 4-дневното дете.

4-дневно бебе в тежко състояние след побой от акушерка в частна болница

В началото на месец май родители излязоха и на протест пред сградата на Съдебната палата в София, за да поискат най-тежкото ефективно наказание за Ковачева и да се обявят срещу детското насилие.

Тогава родителите поискаха контрол над болниците, майката да не се отделя от бебето си от момента на раждането, дори и при изследванията му и реален 24-часов видео контрол от страна на майките за децата им да е задължителен. Протести имаше и в други градове на страната.

Малката Никол е родена на 14 април в болница „Софиямед” без усложнения, здраво и доносено дете. На 17 април Ковачева е била дневна смяна, като дежурен акушер, продължила е работата си и в нощната смяна - на 17 срещу 18 април в същата болница.

На 18 април около 2.00 ч. дежурната акушерка е започнала да нанася множество удари с ръце и със стъклено шише за хранене по главата и тялото на бебето. Опитвала се е да задуши детето, като е притискала с ръце врата му. В резултат на тези действия е причинила тежка мозъчно - черепна травма на детето, представляващо постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота.

На 18 април сутринта дежурният лекар акушер-гинеколог е установил понижен тонус на детето и е назначил изследвания и лечение. По-късно същият ден е установено влошаване на състоянието на бебето - понижен мускулен тонус на горните крайници, висока температура, болезнен плач и данни за оток на главата. Веднага след това новороденото е преведено за продължаване на лечението в столичната болница „Токуда”.