Събориха ромско гето в Студентски град
Събориха ромско гето в Студентски град / cнимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

С багер и под полицейска охрана беше разчистено ромското гето в Студентски град в София, намиращо се в района на блок 55. Десетината бараки бяха съборени, а остатъците от тях натоварени на три камиона.

На мястото на гетото беше останало само едно семейство от осем души, докато останалите бяха вече напуснали доброволно в изпълнение на заповедта на районния кмет Димитър Дилчев да си тръгнат сами. 

Дилчев и председателя на комисията по обществен ред в Общинския съвет Ангел Джамбазки казаха, че ромските гета трябва да се ликвидират, но в същото време няма никаква гаранция, че ромите ще си идат по родните места, а няма да отидат в някой друг столичен район.

Ето какво каза Дилчев за Дарик: „За мен това не е решение. Да, ще си заминат за Тетевен, Ловеч, Луковит, но след седмица-две ще дойдат пак. Направих всичко възможно да им стане ясно, че няма как да останат. Не може да има гаранция, че няма да се преместят в друг квартал. Трябва хората в държавата да се замислят защо ромите от цяла България идват в София. Не е редно Столична община, който и да е район, да поема ангажимент да хаби средства, усилия, да търси жилища, да търси работа. Не е работа на Столична община да обслужва хората, които не са от София.”

Вижте разширения репортаж на Ангел Богданов за ромско гето.