Бутнаха ромско гето в Студентски град
Бутнаха ромско гето в Студентски град / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Още едно ромско гето в София беше ликвидирано преди обяд. След като миналия месец паянтови цигански бараки в „Младост" бяха съборени, а обитателите им напуснаха в неясна посока, общинското намерение беше да се върнат по родните си места, но няма информация дали това се случи, днес рухнаха и десетина бараки в „Студентски град”. С помощта на багер постройките бяха съборени, а останките им натоварени на три строителни камиона. Само едно семейство от осем души беше останало от общо около 50 цигани, обитавали гетото, но и те си тръгнаха минути преди идването на районния кмет, служители на полицията и техниката за събаряне.

Мърсотия, много мърсотия. Зловонна, направо задушаваща миризма, разхвърляни наляво и надясно стари дюшеци, легени, детски играчки, септична яма със… сещате се. Такава картина се разкри на мястото, където не от вчера както се оказва съществува гетото в „Студентски град”, близо до бл. 55 и до магазини за хранителни заведения и кафенета. Както Дарик съобщи още миналия месец районният кмет Димитър Дилчев се зае да разчисти бараките, още повече, че теренът е частен и даде срок на ромите от Тетевен, Луковит и Ловеч да си тръгнат към родните места доброволно. Вчера този срок изтече. Оказа се, че повечето цигани са си тръгнали сами. Дали към родните градове е друг въпрос. Изнасящото се в последния момент ромско семейство реагира агресивно на журналистическото присъствие и с псувни на майка, които ще спестя на читателите.

На място да наблюдават разчистването на терена от гетото освен полицаите дойдоха районният кмет Димитър Дилчев и председателят на Комисията по обществен ред в Столичния общински съвет Ангел Джамбазки. И двамата казаха, че няма гаранция, че ромите няма да се заселят в друг район на града. Следващото гето, което ще се ликвидира е в Малинова долина, подчерта Дилчев. Двамата с Джамбазки са категорични, че гета не трябва да имa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Димитър Дилчев коментира пред Дарик:

Спазиха заповедта, има само едно семейство, което се изнася днес.

Да, спазиха срока, който дадох. Идвал съм всеки ден, говорил съм с тях и направих всичко възможно да разберат, че няма как да останат тук. Но това не решава нищо, ще си заминат за Тетевен, в Луковит, след седмица две ще дойдат пак. Няма да е тук обаче със сигурност.

Каква е гаранцията, че ще си заминат, че няма да отидат в „Нови Искър”, в „Люлин”.

Не може да имаш тази гаранция. Редно е някои хора в държавата да се замислят защо ромите от цяла България идват в София. Не е редно Столична община, не е редно който и да е район да поема ангажимент да хаби средства, усиля да търси жилища, работа. Не е работа на Столична община да обслужва хората, които не са от София.

Какво следва сега тук?

Трябва да се изчисти целият този боклук. Като гледам е доста. Съмнявам се, че ще успеем да се справим, за един дена, но…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ангел Джамбазки поздрави кмета на "Студентски град":

Поздравявам кмета на „Студентски град”, който имаше достатъчно решителност и твърдост да се хване с този проблем, който е един от големите за този район. Преди това и кметът на „Младост” разчисти едно гето. Това е посоката – такива незаконни, ненормални поселения в рамките на града са абсолютно недопустими. Обаче тук проблемът е много по-голям, ние ги гоним из града нагоре-надолу. Някои връщаме по-родните места, те ще почакат месец-два-три и пак ще се върнат. Районите кметове трябва да се превръщат в падари, които да гонят непрекъснато скитащите насам натам каруци с хора, дошли да си изкарат прехраната, ровейки из кофите и крадейки в градския транспорт. Общината не може да издържа циганите на цялата държава. Това трябва да бъде държавна политика, тя липсва вече 20 години и това е проблемът, че никой не иска да се хване сериозно с него. Тук ние каквото можем да направим и е в нашите правомощия, ще го правим, както тези две събития. Сега съм доволен, имаме планове и за други райони, няма да ги казвам.

Живеещи в непосредствена близост до гетото студенти подкрепиха бутането му и разчистването на терена:

Одобрявам абсолютно, трябваше да се направи отдавна. От пет години съм тук и това е положението още оттогава. Опитващ се да не го забелязваш, но просто няма как. Изобщо няма да ми липсва.

Чуйте още в репортажа, прикачен в звуковия файл.