Николай Събев
Николай Събев / БГНЕС
Вече са налице проблеми във веригите на доставки. Много застрахователи не искат да носят отговорност с полиците си за чартъри, касаещи товарене и разтоварване на кораби в Черноморския басейн. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев по време на участието си в един от дискусионните панели на срещата между бизнеса и правителството, организирана от „Капитал“. 

„Именно заради това от 2-3 седмици работим много активно върху алтернативни вериги на доставки“, посочи министърът. Той допълни, че един от възможните варианти е морският транспорт да приключва на друго място, например Гърция. 

Петков: Трябва да разграничим нашата привързаност към Русия от режима на Путин

Събитията с войната в Украйна показаха, че правителството е имало много вярна стратегия за това да отворим повече транспортни връзки, нашата транспортна свързаност да бъде по-добра със съседните държави, каза Николай Събев. Той даде за пример предстоящото възобновяване на фериботната връзка между България и Румъния при Русе, която се очаква да заработи през юли т.г., за да облекчи преминаването по „Дунав мост“. 

„Войната доказа, че ние сме на прав път. Сега е моментът да инвестираме в инфраструктура“, смята транспортният министър.
 
БТА