Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Министерството на регионалното развитие продължава да търси решение на задаващата се криза с питейната вода на Перник. Градът е пред воден режим, заради критично ниското ниво на язовир „Студена“, което налага властите да въведат мерки за пестене на водните ресурси, както и да потърсят алтернативен водоизточник.

Няма как водата да се пуска от 20 до 8 ч. в Перник

„Мерките трябва да са комплексни и те не касаят само МРРБ като принципал на ВиК дружеството в Перник. Имахме вече среща с областния управител, с кмета на Перник и с ВиК дружеството, на която обсъждахме различни варианти за водоснабдяване на града“, коментира днес министър Аврамова в кулоарите на парламента.

Решен ли е проблемът с водата в Перник? (ВИДЕО)

Тя призова кмета на града да пусне възможно най-бързо заповедта за въвеждането на воден режим.

Министър Аврамова поясни, че язовир „Студена“ е проектиран като едногодишен, което на практика означава, че основният му приток на вода е от топенето на снеговете. Заради метеорологичната обстановка през изминалата година обаче, нивото на водата в него е критично ниско. Ето защо властите проверяват възможността вода до него да бъде доставена от язовир „Долна Диканя“. За целта първо трябва да бъде изследвана годността на водата в него, а след това да се измисли техническо решение за свързването на двата язовира.

Търсят вода от алтернативни водоизточници в Перник

Според Аврамова обсъжданият воден режим от 16.00 до 23.00 часа в възможно най-щадящият, за да може населението да се запаси с необходимото количество вода.