/ БГНЕС
Протест в Своге ще има въпреки обещанието на регионалния министър Николай Нанков за ремонт на опасния участък, след като приключи разследването на катастрофата с автобус от 25 август, при която загинаха 17 души.
 
Искането на протестиращите е ремонтът да започне веднага, тъй като разследването може да продължи и една година, през която рисковете за пътуващите остават, заяви за „Дарик“ един от организаторите Костадинка Апостолова.
 
Борисов за катастрофата край Своге: Към никого няма да има закрила и пощада

Опасният участък до Своге не бива да остава в състоянието, в което е сега, каза тя. "Нашето искане ще бъде не да чакаме да се приключи следствието, а докато не дойдат машините няма да спрем, защото следствието може да продължи и една година, този участък не може да продължава така. Всички тези неща се знаят от катастрофата през май миналата година. Една година чакахме и 17 жертви", отчете тя.
 
Тестове показали недопустим материал в асфалта на пътя, където катастрофира автобус

Организаторите на протеста очакват голяма подкрепа, като ги подкрепят и хората от околните населени места.
 
 Днес в 17 часа пътят ще бъде затворен за 15 минути. Ще има шествие от спирка „Дренов“ в Своге до мястото на инцидента и обратно, уточни Апостолова и призова шофьорите да избягват пътуване по това време в този участък. По време на шествието автомобилите в двете посоки ще бъдат пропускани последователно в едното платно.

Експерти: Знакът, ограничаващ скоростта за движение край Своге, не е по правилата

От четвъртък протестът ще продължи с шествие, което всеки ден ще започва в 18.30.