Свинаров: България е министерска република
Свинаров: България е министерска република / cнимкa: Sofia Photo Agency

Не можем да твърдим, че сме парламентарна република и премиерът във вот на недоверие да говори повече, отколкото имат лимит всички опозиционни партии – това за мен не е разделение на властите, не е парламентарна република. Това каза в предаването „Седмицата” на Дарик Николай Свинаров, лидер на БНД.

 

„Конституцията и Правилникът за работа на НС не са добри и това е част от сбъркания политически модел. За пореден път става ясно, че България е министерска република, че това е изключително унижение най-вече на депутатите от мнозинството, защото тяхната функция е само натискане на едни копченца и легитимиране волята на правителството”, заяви още Свинаров.

 

„Липсва всякакъв капацитет, в това число и експертен, парламентът да бъде действащ парламент в една реална парламентарна република”, категоричен бе лидерът на Българска нова демокрация и допълни, че това за него е същностен въпрос. Без ясно мнозинство, което да вземе решение за Велико Народно събрание (ВНС) и да отстраним изключителните противоречия, не само отнасящи се до разделение на властите, но и до прехода, членството в НАТО и ЕС, прякото избиране на президента и лимитираните му права на Конституцията, няма да има подобрение, коментира още той.

 

„Ние сме наясно, че това управление до края на мандата няма нито шанс, нито време да вземе решение за свикване на ВНС и промяна на Конституцията, нещо повече – слава Богу, че е така”, отбеляза Николай Свинаров. „Недостатъците на Конституцията ни се коренят в посткомунистическото мислене на нейните творци. Ако сега възпроизведен подобен начин на решаване на проблемите, няма да достигнем достатъчно напред”, категоричен бе той. 

 

Цялото интервю можете да прочетете ТУК.