Световна среща на българските медии: У нас се създава негативно отношение към емигрантите
Световна среща на българските медии: У нас се създава негативно отношение към емигрантите / снимка: БТА

В България се създава негативно отношение към емигрантите. Това заяви по време на Деветата световна среща на българските медии Бранислава Бобанац, главен редактор на вестник „Български новини” в Кипър, който се издава от една година. Тя участва в панел на тема „Българи извън България - теми и лица от новините. Нова карта на медиите по света”. За пример Бобанац посочи подвеждаща информация от българска институция, че съкратените ни сънародници в чужбина, при завръщането си у нас източват „фонд безработица”. Това по думите й не е вярно.

Според Бобанац българите в чужбина имат нужда от обективна и компетентна информация, свързана най-вече с техните права. Като журналист тя посочи, че медиите извън граница се нуждаят от повече и по-компетентна информация от българските институции, за да бъдат максимално полезен посредник.

По думите й имат много добри контакти с българските социални институции - НОИ, НАП, НЗОК, посолството, от чиято информация се нуждаят българите в Кипър.

Максим Божилов от излизащия в Канада вестник „Български хоризонти” посочи като проблем това, че не са запознати какво всъщност представлява подписаното преди две години споразумение за признаване на стажа за пенсия. От българска страна то вече е ратифицирано, но в Канада се бави, заяви той. Имаме само българския текст, за който твърдим, че е прекалено хубав. Очакваме английския, за да можем да кажем на хората в Канада какви права имат, добави Божилов.

Той отново изтъкна ролята на българските медии в чужбина за социални въпроси и допълни, че хората заобикалят консулството, защото в много случаи ние знаем повече от тях. Според него отношението на държавата към българите в чужбина трябва да стане кауза. Божилов засегна тезата, че Държавната агенция за българите в чужбина трябва да бъде закрита, отбелязва БТА.

Светла Кьосева от списание „Хемус”в Унгария посочи, че с времето българската общност там е започнала да се идентифицира с медията и постепенно станали взаимно свързани и подкрепящи се. Иван Сотиров от излизащия в Чикаго вестник „България сега” открои ползата да има български консулства в САЩ.

Даниела Горчева от списание „Диалог” в Холандия се включи в дискусията, като заяви, че нейното издание никога не е разчитало на допълнително финансиране, а е успяло да се самоиздържа от абонамент и реклама. По думите й хората търсят качествени издания, а по отношение на каузите - винаги откликват, когато видят, че тя е значима. Националната кауза на България в момента е демокрация, която все не ни се случва, а вместо нея - криминален преход, добави Горчева.

Стигнахме до там да коментираме, че когато няма медии, няма и национална кауза, заяви Александър Димитров, ръководител на сдружението „Група либерални, амбициозни и солидарни - ГЛАС” в Босилеград. По думите му в момента в Сърбия българската общност се пита има ли тяхна медия, защото „националната кауза в Сърбия е била във вреда на България”.